Hvad koster det at starte en café?

Jeg oplever, at der er mange der har urealistiske forventninger til hvad det koster at starte en café, og ikke mindst drive den. Der er nemlig to regnestykker man skal have styr på. Det ene er hvor mange penge man skal bruge for at komme i gang. En anden ting er hvor meget likviditet man har brug for i de første svære måneder, hvor man prøver at få flere kunder i butikken. Her i artiklen kan du se hvilke omkostninger man kan forvente i opstarten. Se flere tips til at starte café her.

 

Opstartsomkostninger

Den klart største omkostning er lokalerne, i hvert fald hvis du starter med en ”tom skal”, som ikke er gjort klar til at drive café. Her skal der installeres rigeligt med strøm til dine maskiner og lys. Nogle maskiner kører på 230 V og andre på 380 V, så tag en snak med en elektriker om, hvor meget strøm der skal lægges ind. Derudover skal der laves afløb og føres vand til bl.a. vaske, opvaskemaskiner, isterningmaskine og espressomaskine.

Du kan spare meget af dette arbejde, hvis du finder et lokale der allerede bruges til at drive café. Men her skal du muligvis betale et engangsbeløb der hedder afståelse, hvilket kan løbe op i flere hundrede tusind. 

De indledende investeringer i lokalerne kan altså variere utroligt meget i forhold til størrelse, stand og placering.

 

Maskiner (100.000 – 200.000 kroner)

Maskiner og inventar er også en stor omkostning. Det kan købes ind for under 100.000 kr. hvis det er til en kaffebar, men jo mere du vil tilbyde kunden af drinks og varme retter, jo dyrere bliver det. En café med helt almindelige varme café-retter kommer hurtigt op i 200.000 kroner.

Typisk udstyr til caféer:

– Espressomaskine og kværn

– Opvaskestation

– Kølebord

– Hygiejnevask 

– Lagerfryseskab- og køleskab eller kølerum

– Affaldsbeholder

– Små maskiner

– Vandbehandling

– Backbar

– Vinkøleskab

– Industriovn

– Isterningmaskine

– Vandbehandling

– Backbar

– Vinkøleskab

– Stålborde og hylder 

 

Andet (50.000 – 150.000 kroner)

Der er også en masse andre ting man ikke tænker så meget på, men som også kan løbe op i et større beløb. Det er dog her man kan vælge at spare og fokusere på ”need to have”.

– Disk (hvis det ikke allerede eksisterer i lokalerne)

– Møbler og lys

– Glas, kopper, tallerkener, bestik, m.m.

– Højtalere 

– Dankort terminal og kassesystem

– Egenkontrol program

– Udsmykning af facade

– Tryk af menukort, m.m.

– Hjemmeside

Du kan spare en del ved at bruge almindelige stålborde som disk, og så beklæde fronten ud mod kunden med noget træ for eksempel. Møbler kan du helt sikkert finde brugt, eventuelt fra et konkursbo, og hvis du er kreativ, kan du sammensætte helt forskellige borde og stole som du finder på Den Blå Avis.

Hjemmeside kan du måske også selv lave i Wix eller WordPress, og ligeså med menukort og udsmykning af facaden.

 

Alt i alt koster en café altså fra cirka 150.000 kr. for en lille kaffebar til 350.000 kr. for en café med varmt køkken. Det sprængende punkt er dog, hvor meget der skal lægges i afståelse eller i depositum for husleje.